Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@19:03:42 GMT

ثبت منبرهای چوبی نوش آباد در فهرست میراث ملی

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۲۳۳۳۸۸

ثبت منبرهای چوبی نوش آباد در فهرست میراث ملی

ایسنا/اصفهان رییس پایگاه میراث فرهنگی نوش آباد از ثبت دو منبر چوبی این شهر در فهرست میراث منقول کشور خبر داد.

رضا نوری شادمهانی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: منبرهای چوبی از مهم ترین آثار دوران اسلامی در ایران هستند که خلاقیت ها، نوآوری ها و زیبایی های هنر کار با چوب در  ساخت آنها دیده می شود.

وی افزود: منبر چوبی حسینه حضرت ابوالفضل علیه السلام منطقه شهید مطهری نوش آباد، که به شماره ۱۶۰۶ به ثبت رسیده، یکی از منبرهای چوبی قدیمی و نفیسی است که می توان تاریخ آن را به دوره صفویه نسبت داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رییس پایگاه میراث فرهنگی نوش آباد تصریح کرد: این منبر به ارتفاع ۲۷۰ سانتی متر بوده که از هفت پله و یک نشستنگاه تشکیل شده است. تکنیک‌ به کار رفته در ساخت آن شامل گره‌چینی، منبت کاری و مشبک همراه با تزیینات هندسی و کتیبه به خط ثلث است. اصل تقارن، بارزترین ویژگی هندسی این منبر است که به‌ شکل مطلوب رعایت شده است.

نوری شادمهانی تاکید کرد: سازندۀ منبر، با آگاهی از خاصیت چوب‌ها، قطعات متعدد را به‌ صورت گره‌چینی و کنده‌کاری به هم متصل ساخته و به این شیوه، علاوه بر ایجاد زیبایی، از نفوذ و انتقال رطوبت و گرما میان قطعات جلوگیری کرده و به طرز موثری باعث دوام و پایداری منبر در مقابل عوامل مخرب محیطی شده است.

وی گفت: در رأس دو تیرک عمودی جلو منبر، مقرنس‌های چوبی ظریفی به چشم می‌خورد و بر بدنه آخرین پله منبر، نام واقف آن چنین آمده است "وقف نمود این منبر را... مرحوم محمد قاسم نوش‌آبادی" اما نام سازنده اثر و تاریخ آن مشخص نیست.

رییس پایگاه میراث فرهنگی نوش آباد، گفت: در فاصله بین دستگیره های بالا و پایینی در دو طرف منبر، به حالت مورب و به صورت قرینه کاری، مشبک به عرض ۱۵سانتی متر و طول ۱۷۶ سانتی متر به صورت متوازی الاضلاع انجام شده که روی هم چند قطعه چوب کوچک با تکنیک فاق و زبانه در هم چفت شده اند.

وی افزود: حاشیه بالای این کادر مشبک کتیبه آیه الکرسی، به خط نسخ برجسته است و در پایین آن کادری به خط نسخ، صلوات بر چهارده معصوم به طرز برجسته منبت کاری شده است.

نوری شادمهانی، تصریح کرد: منبر چوبی حسینیه منطقه شهید بهشتی دومین اثری است که با شماره ۱۶۰۷ در فهرست به ثبت رسیده است که از جنس چوب گردو ساخته شده و ۲۴۲ سانتی متر ارتفاع داشته و آن به دوره قاجار بر می گردد.

رییس پایگاه میراث فرهنگی نوش آباد، اظهار کرد: طرح و نقوش اسلیمی و تکنیک و تزئینات منبر به شکل های مختلفی از جمله گره کشی‌، مشبک، کنده کاری متنوع به طرز برجسته، منبت‌کاری شده است.

وی افزود: در راستای ارتفاع پله اول تا چهارم، چند کادر به صورت هندسی با تکنیک کنده کاری منحنی یا گود، منبت کاری شده است و در نمای پله پنجم تا هفتم طرح های به صورت اسلیمی و برجسته منبت کاری شده را تکرار کرده است.

نوری شادمهانی گفت: در حاشیه بالای مشبک کتیبه هایی به خط نسخ برجسته است که بر روی بدنه در طرف راست و چپ صلوات بر چهارده معصوم نوشته شده و در پایین حاشیه مشبک، کادری از نقش و طرح های اسلیمی پیچک به همراه گلهای ۱۲ پر برجسته، منبت کاری شده است.

وی افزود: در رأس دو تیرک عمودی جلو منبر، مقرنس‌های چوبی ظریفی به چشم می‌خورد. در بدنه‌ منبر، صلوات بر چهارده معصوم و شعر، «در فوق عرش مسند پرچیده جای کیست، صاحب عزا خداست خدایا عزای کیست» در آخرین پله‌ به ابعاد ۱۰ در ۷۵ سانتی متر دیده می شود.

رییس پایگاه میراث فرهنگی نوش آباد، تصریح کرد: ارزشمندترین و شاخص ترین قسمت منبر حسینیه توده، کتیبه آن در دو تیرک انتهای منبر است که نام سازنده‌اش و احتمالا واقف یا خطاط آن به خط نسخ برجسته چنین آمده است «هذا عمل حقیر صفرعلی بیدگلی صورت اتمام یافت فی سنه ۱۲۹۳... محمود الحسینی".

نوری شادمهانی گفت: متأسفانه  چند کلمه از کتبیه های هر دو منبر نوش آباد، که شامل تاریخ ساخت آنها است به علت فرسودگی قابل خواندن نیست، اما تلاش می کنیم با ارائه راهکارهای حفاظتی و جلب مشارکت شهروندان از فرسودگی این آثار کم نظیر جلوگیری کنیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ثبت ملي اثر تاریخی منبت کاری شده سانتی متر خط نسخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۲۳۳۳۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«لوران کانته» فیلمساز برجسته فرانسوی درگذشت

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی که با فیلم «کلاس» در سال ۲۰۰۸ برنده نخل طلای کن شد، در سن ۶۳ سالگی درگذشت.

به گزارش ایسنا، این فیلمساز تحسین شده قصد داشت فیلم بعدی خود را به نام  «انزو» با نویسندگی مشترک «رابین کامپیلو» در اواخر امسال فیلمبرداری کند.

«ایزابل د لا پاتلیر» نماینده کانته، به رسانه‌های فرانسوی اعلام کرد که این فیلمساز در پاریس و بر اثر بیماری درگذشت."

«کلاس درس» یک فیلم مستند-درام بر اساس کتابی نیمه خود زندگینامه از «فرانسوا بگودو» است که داستان آن درباره معلمی در محله‌ای در پاریس است و در آن بازیگرانی عمدتاً غیرحرفه‌ای بازی کرده‌اند.

به گزارش اسکرین، آخرین فیلم این کارگردان «آرتور رمبو» بود، درباره نویسنده‌ای که به خاطر محتوای رسانه‌های اجتماعی تحریک‌آمیزش به دردسر می افتد. این فیلم در جشنواره تورنتو ۲۰۲۱ نمایش داده شد. او همچنین فیلم «فاکس‌فایر: اعترافات یک دختر تبهکار» که در تورنتو ۲۰۱۲ رونمایی شد و فیلم «بازگشت به ایتاکا» که در سال ۲۰۱۴ در جسنواره ونیز انتخاب شد.

مرگ  «لوران کانته» شوک بزرگی برای صنعت فیلم فرانسه است و با ادای احترام سینماگران همراه شده است.  «ژیل ژاکوب» رئیس پیشین جشنواره فیلم کن، در پستی در X (توئیتر)، کانته را «فیلمساز خوب و با احتیاط و سرشار از انسانیت توصیف کرد که از برنده شدن نخل طلای خود اشباع نشد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برجسته‌ترین ویژگی‌های اپل واچ جدید
  • تنها پل چوبی روستای شورکش بر اثر باران سیل آسا تخریب شد + فیلم
  • (عکس) کشف ۱۱۱۸ عتیقه و چند مومیایی در یک خانه
  • (عکس) کشف ۱۱۱۸ عتیقه و چند مومیایی در یک خانه مسکونی در مصر
  • مصر/ کشف 1118 عتیقه و چند مومیایی در یک خانه مسکونی
  • معرفی 5 مدل پالت پرفروش و محبوب حتما بخوانید!
  • لحظات مرگ یک چهره برجسته در مراسم بزرگداشتش
  • اسباب‌بازی‌های چوبی جایگزینی مناسب برای بازی‌های سرد و بی‌روح + عکس و فیلم
  • « لوران کانته » فیلمساز برجسته فرانسوی درگذشت
  • «لوران کانته» فیلمساز برجسته فرانسوی درگذشت