Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، حوزه صنایع دستی در سال ۱۳۹۷ همچون هر سال بستر اتفاقات متعددی بود که از آن جمله می‌توان به ثبت جهانی منبت آباده اشاره کرد.

منبت کاری هنری مشتمل بر حکاکی و کنده کاری بر روی چوب است. زمان ابداع این هنر چندان روشن نیست، اما بنا بر آنچه در مدارک و اسناد تاریخی آمده است، قدمت منبت کاری در ایران به بیش از هزار و پانصد سال قبل برمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته برخی از صاحب نظران معتقد هستند که قبل از ظهور ساسانیان منبت‌کاری در کشورمان رواج داشته است، ولی هیچ بازمانده تاریخی که این ادعا را اثبات کند در دست نیست. البته بی شک می‌توان سر ستون‌های داخلی کاخ‌های تخت جمشید را از آن احتمالات نام برد.

گفتنی است هم‌اکنون ۱۵۰ کارگاه منبت کاری و بیش از پنج هزار نفر هنرمندان منبت کار در شهرستان آباده فعالیت دارند. ثبت منبت آباده از سال ۹۳ شروع شد و نخستین گواهی نشان جغرافیایی در سطح کشور به عنوان نخستین صنایع دستی دارای این نشان را از آن خود کرد. در پی آن پرونده منبت آباده به سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) ارسال و نشان جغرافیایی بین المللی برای این صنایع دستی اخذ شد.

یکی دیگر از اتفاقاتی که در کارنامه یک ساله صنایع دستی کشور ثبت شده، ثبت جهانی میبد به عنوان شهر جهانی زیلو است. میبد یکی از مراکز عمدهٔ زیلوبافی بوده‌ است و تا چند سال قبل صد‌ها خانوار از محل درآمد زیلو امرار معاش می‌کردند. هم‌اکنون نیز هنر صنعت زیلو به عنوان اقتصاد محلی شهر میبد کاملا پویا است.

ثبت جهانی روستای خراشاد به عنوان روستای جهانی توبافی (حوله‌بافی) یکی دیگر از دستاورد‌های عرصه صنایع دستی در سال ۱۳۹۷ است.

روستای خراشاد در ۲۴ کیلومتری جنوب شرقی بیرجند قرار گرفته است. این روستا یکی از روستا‌های استان خراسان جنوبی است و تاریخچه آن به پیش از اسلام بازمی‌گردد. توبافی یا حوله‌بافی روستای خراشاد یکی از مهم‌ترین صنایع دستی استان خراسان جنوبی است. تقریباً همه بانوان به شغل بافندگی مشغول هستند. حتی بانوان دانشجو یا شاغل نیز در ایام تعطیل بافندگی می‌کنند.

گذشته از ثبت‌های جهانی، صنایع دستی کشور که در سال‌های اخیر بستر تولد کوچک‌ترین فرزند خانواده جشنواره‌های فجر بود؛ سال 97 شاهد ۳ ساله شدن این فرزند بود. یعنی سومین جشنواره صنایع دستی فجر همچون ۲ سال گذشته در خانه هنرمندان برگزار شد تا بار دیگر ظرفیت‌ها و توانایی‌های فعالان صنایع دستی کشور را به رخ بازدیدکنندگانش بکشد.

علی‌اصغر مونسان، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسم اختتامیه سومین جشنواره فجرصنایع دستی گفت: خوشحالم که جشنواره صنایع دستی فجر به سومین ایستگاه خود رسیده و امیدوارم سال آینده شاهد برگزاری چهارمین جشنواره صنایع دستی فجر باشیم.


وی افزود: جشنواره صنایع دستی فجر رفته رفته به پختگی لازم می‌رسد و از این رو دبیرخانه دائمی این جشنواره و سایت دریافت آثار هنری به زودی ایجاد خواهد شد. از امروز به بعد قصد داریم با مجامع بین المللی با ترجمه صحیح متون صنایع دستی ارتباط برقرار کنیم و در این خصوص از اندیشمندان و استادان این حوزه استفاده خواهیم کرد و از صاحب نظران علوم انسانی برای همکاری در این جشنواره درخواست همکاری می‌کنیم.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار کرد: این امید را داریم که جشنواره صنایع دستی فجر با استاندارد سازی، استفاده از جدیدترین روش‌های برگزاری جشنواره و با اتکا به گنج‌های پنهان صنایع دستی در کشور به یک جشنواره بین المللی تبدیل شود و همه کشور‌ها افتخار کنند که آثارشان در این جشنواره به نمایش در آید و حتی بتوانیم در شورای جهانی صنایع دستی دارای مقام کرسی ریاست شویم.


انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: صنایع دستی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۹۹۰۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جشنواره کوچ عشایر نشان‌دهنده عظمت و شان جامعه عشایری است

ایسنا/اردبیل مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل گفت: جشنواره کوچ عشایر نشان‌دهنده و معرفی کننده عظمت و شان جامعه عشایری استان و کشور است.

حسن محمدی ادیب ۷ اردیبهشت در دومین جشنواره بین‌المللی کوچ عشایر شاهسون مغان گفت: جشنواره کوچ عشایر که یازدهمین دوره آن برای دومین سال متوالی به صورت بین‌المللی برگزار شد نشان‌دهنده و معرفی کننده عظمت و شان جامعه عشایری استان و کشور است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل افزود: علاوه بر عشایر غیور استان اردبیل که به صورت گسترده در این جشنواره حضور دارند، اقوام عشایری استان‌های مختلف کشور و میهمانان خارجی نیز در این جشنواره حاضر هستند و ما با مشارکت تمامی دستگاه‌های اجرایی مرتبط در سطح استان به منظور ایجاد شور و نشاط اجتماعی و معرفی ارزش‌های زندگی عشایری این جشنواره را برگزار کردیم.

وی بیان کرد: گردشگری عشایری، صنایع‌دستی این جامعه و حمایت از آن‌ها اولویت اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل است که در همین راستا اقدامات متفاوتی انجام داده‌ایم.

محمدی ادیب ادامه داد: آلاچیق عشایر استان اردبیل و مهارت ساخت آن را در فهرست آثار ملی به ثبت رسانده‌ایم و پیشنهاد ثبت جهانی این نماد عشایر استان را نیز به وزارت میراث‌فرهنگی ارائه کرده‌ایم تا بتوانیم از میراث گران‌بهای عشایر استان پاسداری کنیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان اردبیل خاطرنشان کرد: همچنین لباس سنتی زنان عشایر استان اردبیل تحت عنوان «تومان کوینک» و مهارت دوخت آن نیز از دیگر آثار مربوط به جامعه عشایری استان است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • در جشنواره شکوفه‌های بادام ‌شهر زیبای دژکرد چه گذشت؟
  • برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در شهر زیبای دژکرد
  • افتتاح نمایشگاه صنایع‌دستی و هنرهای وابسته در زابل
  • معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی فارس در اکسپو تهران
  • ‌کرمان‌ میزبان سومین جشنواره ملی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی
  • ‌معرفی ۳۰ رشته صنایع دستی و هنرهای سنتی فارس در اکسپو تهران
  • جشنواره صنایع دستی از دستاوردهای هنرمندان کشور
  • جشنواره کوچ عشایر نشان‌دهنده عظمت و شان جامعه عشایری است
  • برگزاری جشنواره شکوفه‌های بادام در دژکرد اقلید